NRC ePaper/nl
NRC Handelsblad ePaper
In the Netherlands the publisher PCM Uitgevers launched an 'ePaper' version of their national newspaper title NRC Handelsblad on the 6 March 2008. Initially the ePaper was available only for the iLiad eReader of iRex and delivered via the iRex Delivery Service. As of 20 October 2009 the ePaper is also available for download. All formats are DRM free.
NRC Handelsblad provides a dedicated website for registered users of this service, but the issues that need to be addressed to make this service work are not centrally collected. Initially this was attempted in a Dutch Wikipedia-entry but the moderators judged that tips for readers, lists of problems, and suggestions for solutions do not fit into an encyclopedia. MobiRead is more fit for such an attempt.
Links to webpages with user experiences are collected below. Some are in English.
Contents |
[edit] NRC ePaper
ePaper is de naam voor de digitale versie voor electronisch papier van de krantentitel NRC Handelsblad die sinds 6 maart 2008 te koop is. Aanvankelijk werd de ePaper alleen geleverd via de iRex Delivery Service (iDS) van iRex Technologies in Eindhoven en kon daarom alleen gedownload worden met de iRex iLiad. Sinds 20 oktober 2009 levert NRC Handelsblad daarnaast op proef het e-Paper via de NRC ePaper website. De ePaper versie verschijnt eerder dan de papieren krant, op weekdagen doorgaans om drie uur 's middags. Op zaterdag is de ePaper vanaf zeven uur 's morgens te downloaden.
[edit] NRC ePaper via iDS
De iDS levert een voor de iLiad geoptimaliseerd, normaal en onbeveiligd PDF-bestand. Dit bestand kan alleen opgehaald worden met een iLiad met een geactiveerd ePaper abonnement. Eenmaal gedownload kan dit bestand desgewenst overgebracht worden naar een computer en bekeken en bewerkt worden met alle programmatuur die het PDF-formaat ondersteunt.
Voor gebruik van de iDS is een MyiRex-account bij iRex Technologies nodig. Dit account wordt (indien nodig) aangemaakt als onderdeel van de activatieprocedure. Dit account is gekoppeld aan het MAC-adres van de iLiad.
Om de ePaper via de iDS te kunnen downloaden is de iLiad in combinatie met een ePaper-abonnement noodzakelijk. De ePaper is uitsluitend op te halen met de iLiad waarvan het MAC-adres eerder in combinatie met een voucher-code geregistreerd is op de MyiRex-pagina op de site van iRex Technologies. De vereiste internetverbinding komt alleen tot stand als de iLiad via ethernet of wifi direct met een router verbonden is. Het is niet mogelijk om de iLiad via een computer, GSM of PDA met internet verbinding te laten maken, omdat zogenaamde ad-hoc netwerken door de iLiad niet ondersteund worden. De iLiad ondersteunt ook geen verbindingen via hotspots (in stations, hotels, restaurants etc.) waar men voor moet inloggen, omdat deze toepassingen een browser vereisen om een login en wachtwoord in te geven. In bedrijfsnetwerken is het doorgaans ook niet mogelijk om de eReader te gebruiken omdat beveiligingsprotocollen als 802.1x niet ondersteund worden op de iLiad.
Via de iDS zijn alleen de laatste drie edities van de ePaper te downloaden.
Voor het activeren van het abonnement is een 'voucher code' nodig die per post wordt toegestuurd. Het abonnement gaat een dag na activatie van het abonnement in.
Sinds september 2009 biedt het NRC Handelsblad geen nieuwe abonnementen voor de ePaper via IDS meer aan. Tenminste één webwinkel biedt nog vouchers aan. Het is niet duidelijk of die nog te activeren zijn. Het NRC heeft op het forum toegezegd bestaande abonnementen desgewenst te verlengen.
Veel forumgebruikers uitten kritiek op de 'off line'-verzending van de voucher code, de wachtdag na activatie, de beperkte beschikbaarheid van oude ePapers en de gebrekkige verbindingsmogelijkheden van de iLiad.
Update: 8 november 2010: de klantenservice van NRC andelsblad laat mij bij deze weten " Helaas is het niet meer mogelijk om met een vouchercode de krant draadloos te downloaden op internet. Om de krant bedraad te downloaden heeft u geen vouchercode nodig." aldus klantenservice NRC Handelsblad. Terrasje in Nice is nu definitief ten einde.
[edit] NRC ePaper via download
Sinds 20 oktober 2009 wordt de ePaper op proef ook geleverd via de NRC ePaper website. Op dit moment (15 november 2009) in ePub, PDF en Mobipocket formaat. Er is geen DRM toegepast.
Om de ePaper te kunnen downloaden is een ePaper-abonnement noodzakelijk. Iedereen kan gratis een proefabonnement afsluiten voor een periode van zes weken. Het NRC heeft aangekondigd dat er na afloop van de proefperiode betaalde abonnementen beschikbaar komen. Er zijn geen prijzen bekend gemaakt. Reguliere zesdaagse abonnees zullen hun abonnement gratis kunnen uitbreiden met een ePaper-abonnement.
Na het afsluiten van een proefabonnement wordt via e- mail meteen een activatielink gestuurd. Na activatie is de download site meteen toegankelijk. Het abonnement kan op meerdere computers geactiveerd worden.
Op de download site zijn de ePaper edities ruim twee weken lang beschikbaar. De beschikbare edities kunnen desgewenst in meerdere formaten, meermalen gedownload worden.
[edit] Formaten
De PDF-versie is geoptimaliseerd voor apparaten met een scherm van meer dan 7 inch, zoals de DR1000 en iLiad van iRex.
De ePub versie is geoptimaliseerd voor apparaten met een scherm van minimaal 6 inch (zoals de Sony eReaders, de BeBook, de Bookeen en de Cool-er), maar is ook goed te lezen op een kleiner scherm. Op de Apple iPhone en iPod Touch kan de ePub versie gelezen worden in o.a. Stanza. Op Android telefoons kan gebruik gemaakt worden van o.a. FBReader.
De ePaper in mobipocket formaat kan gelezen worden op ondermeer de Kindle van Amazon en de iLiad van iRex. Deze versie is ook leesbaar op Palm PDA's (na installatie van de gratis mobipocket reader).
[edit] Release 2
De ePaper had aanvankelijk te maken met ernstige problemen met de opmaak. Op 25 maart 2009 werd een nieuwe productiewijze ingevoerd die een groot aantal problemen oploste. In de daarop volgende maanden werden de meeste overgebleven (en nieuw geïntroduceerde) problemen opgelost.
[edit] Inhoud
(Het volgende slaat op de ePaper versie van voor 25 maart 2009 en moet opnieuw bekeken worden])
In de ePaper staat op dit moment de tekst van alle 'reguliere' artikelen van de dagelijkse krant en de wekelijkse bijlagen. Verder vind je er een groot deel van de toelichtende afbeeldingen (grafieken, kaartjes, diagrammen etc.) en enkele foto's. Ook Kamagurka, Fokke & Sukke en het overzicht van radio en TV-programma's hebben er een plaats. De beurskoersen, advertenties, familieberichten en magazine M ontbreken vooralsnog, evenals de cartoons op de opiniepagina en de prent van 'Worstkeesscenario' op maandag. Van het uitgebreide weerbericht krijg je alleen de hoofdtekst: de weerkaart, het vijfdaagse overzicht, de zon-, maan en waterstanden etc. ontbreken. Op zaterdag is het scrypto er en de andere puzzel van Steenhuis, de sudoku en 'picture this' ontbreken.
[edit] Toekomst
Het NRC Handelsblad heeft op het forum de volgende mededelingen m.b.t. de toekomst gedaan:
- er zijn voorlopig geen plannen beursberichten in het ePaper te publiceren
[edit] Opmerkingen
Op het forum zijn de volgende opmerkingen en suggesties met betrekking tot de inhoud van het ePaper gemaakt (deze opmerkingen slaan op de versie van voor 25 maart 2009):
- de boekenbijlage is tot nu toe voor een groot deel onleesbaar (zie onder opmaak)
- de radio en tv gids is onoverzichtelijk en storend (zie ook onder opmaak)
- er is onder de forumgebruikers vraag naar de familieberichten
- iRex adverteert met de mogelijkheid om cryptogrammen en sudoku's op de iLiad te maken. Is het een idee om die techniek te gebruiken om de puzzels uit het NRC Handelsblad in de ePaper op te nemen?
- biedt elke abonnee een door de abonnee zelf bij te houden keuzemenu met betrekking tot de inhoud aan
- biedt optioneel (met een korting op de abonnementsprijs) speciaal op het ePaper-publiek gerichte advertenties aan
[edit] De opmaak
De ePaper wordt geproduceerd door automatisch tekst uit een PDF van de papieren krant te extraheren en automatisch opnieuw op te maken. Dit proces vertoonde aanvankelijk ernstige tekortkomingen. De eerste weken ontbraken de bijlagen en tot juni 2009 kwam het regelmatig voor dat delen van de krant onleesbaar waren.
Op 16 juni 2008 verscheen op het gebruikersforum de boodschap dat abonnees voor de aanhoudende opmaakproblemen gecompenseerd zullen worden met een gratis verlenging van het abonnement. De lengte van deze verlenging is afhankelijk van het aanhouden van deze problemen.
Op 16 oktober 2008 meldt de uitgever van NRC Handelsblad op het forum dat de aanhoudende kinderziekten m.b.t. de opmaak van de ePaper slechts opgelost kunnen worden door op een nieuw redactioneel systeem over te schakelen. Dat zou eind 2008 gaan gebeuren. "De verschillende bekende fouten in de opbouw en weergave van de artikelen worden daarmee opgelost. NRC zal zich hierna blijven richten op het optimaliseren van de kwaliteit van het basissysteem. Deze verbeteringsslag moet 1 februari 2009 afgerond zijn." Hij voegt daar aan toe: "Omdat we alle abonnees voldoende tijd willen geven om kennis te maken met de verbeterde versie, zullen we alle ePaper abonnementen gratis met een half jaar verlengen."
Op 6 maart 2009 bestond de ePaper 1 jaar, van de toegezegde verbetering was nog niets te merken.
Op 25 maart 2009 werd een nieuwe release geïntroduceerd waarin een groot deel van de opmaakproblemen opgelost was. In de daarop volgende maanden werden ook de meeste overgebleven (en nieuw geïntroduceerde) problemen opgelost.
[edit] Tekortkomingen
Tekortkomingen zoals die door gebruikers zijn gerapporteerd voor de versie van voor 25 maart 2009:
- Pagina's met verzamelkolommen met meerdere blokjes korte tekst worden aaneengeregen tot één blok tekst zonder witregels of andere opmaak.
- Als een artikel in de krant op een andere pagina voortgezet wordt, wordt dit in de ePaper niet vermeld; als een 'artikel' een voortzetting is van een artikel dat al eerder begonnen is, wordt dit in het ePaper evenmin vermeld. Sommige artikelen in het ePaper lijken daardoor abrupt te eindigen of te beginnen.
- De mediapagina's vormen een onoverzichtelijke brei.
- Katernen krijgen vreemde titels ('A', 'Van', 'Paragnosten', in plaats van 'Binnenland', 'Buitenland', 'Sport' etc.).
- Katernen krijgen verkeerde titels (onder 'Sport' staan artikelen over de buitenlandse politiek, onder 'Economie' artikelen over sport etc.)
- Links naar de artikelen vanuit de indexpagina's werken niet of niet goed.
- In de index is op de tweede en volgende pagina van een katern niet te zien in welk katern je zit.
- In de indexpagina's hebben sommige artikelen geen titel.
- Soms ontbreken er artikelen in de index
- Irritante punt/pixel in de linker bovenhoek van iedere titel.
- Titels van artikelen verliezen de grote letter en verschijnen als eerste regel van een artikel, zonder witregel tussen titel en artikel.
- Titels worden soms in zijn geheel niet getoond.
- Titel en artikel bevinden zich soms op verschillende pagina's.
- De naam van de auteur ontbreekt vaak.
- De naam van de auteur van een artikel komt midden in een artikel terecht.
- Geen verschil in typografie tussen correspondentie-informatie en het feitelijke artikel.
- In recepten worden de ingrediënten achter elkaar opgesomd zonder interpunctie en het stuk waar de ingrediënten opgesomd worden is typografisch niet gescheiden van het begin van de tekst.
- De hoofdletter aan het begin van een alinea komt midden in de alinea terecht.
- Woorden worden soms midden in een zin afgebroken en dan worden er rare alineaonderbrekingen toegevoegd.
- Woorden lopen in elkaar over.
- Zinnen worden op rare plaatsen afgebroken.
- Regelmatig worden hele artikelen gehusseld, voornamelijk in de supplementen.
- Soms komen alinea's in het verkeerde artikel terecht.
- Subscripten verstoren de regelindeling
- Foto's verschijnen als kleine 'thumbnails' en zijn niet te vergroten.
- Lang niet al het fotomateriaal uit de papieren krant bereikt de ePaper.
- De plaatjes van de puzzels zijn te klein om de puzzel met behulp van de scribblefunctie in te vullen (en als je inzoomt is de omschrijving niet meer te lezen).
- Onderschriften foto's vallen soms ten dele weg.
- De onder een artikel genoemde website is nog geen hyperlink (zie illustratie).
[edit] Suggesties
De forumgebruikers hebben ook een aantal suggesties gedaan om de opmaak te verbeteren [een groot deel van de suggesties zijn overgenomen in de versie van na 25 maart 2009):
- Opmaak in twee in plaats van in drie kolommen.
- Artikelen die in de papieren krant over verschillende pagina's verspreid zijn ("vervolg op p. ...") in de ePaper als één artikel presenteren.
- Verschillende artikelen over één onderwerp bij elkaar zetten.
- Duidelijk aangeven op zowel de index-pagina als in een artikel als er verschillende artikelen over één onderwerp zijn. In de krant zie je dat in één oogopslag terwijl je daar in de ePaper alleen achterkomt als je de krant integraal leest.
- Meer informatie op de index-pagina, zoals: naam van de schrijver, lengte in woorden, eerste nieuws of vervolg en genre (denk aan nieuws, redactioneel commentaar, opinie van derden, recensie, interview etc.).
- Aan het eind van ieder artikel een link terug naar de index-pagina.
- Aan het begin van ieder artikel een link naar het volgende artikel.
- Maak van de hele samenvatting van een artikel op de index-pagina een link, niet alleen de titel en de verwijzing 'lees verder'.
- Een speciale index-pagina met columns en vaste rubrieken.
- Meer rust op de pagina door grotere typografische verschillen in en meer witruimten tussen de titels, ondertitels, rubricering etc. dan nu het geval is.
- Inverteer op index-pagina's in de menubalk de naam van het katern dat getoond wordt.
- Voorzie de artikelen op de index-pagina's van paginanummers (zodat je kunt noteren welke artikelen je wilt lezen).
- Het 'omslaan' van een pagina op een reader is veel storender dan het omslaan van een pagina in een boek. Daarom is het van belang dat de weduwen-en-wezen-richtlijn wordt gerespecteerd. Laat nooit een zin over de paginagrens lopen.
- knipselfunctie. Bijvoorbeeld door middel van copy/paste.
- Meer ruimte inbouwen voor begeleidende grafieken en figuren (die nu ook al worden getoond, maar helaas onleesbaar zijn) of een mogelijkheid maken om ze te kunnen vergroten.
- Beeldbepalende foto's uit de krant paginagroot (en met hoge resolutie) afbeelden in de ePaper.
[edit] Informatie en service
Het NRC Handelsblad heeft een speciale ePaper stek met ondermeer verkoopinformatie een een FAQ.
Gelijk met het ePaper lanceerde het NRC een webforum voor geregistreerde abonnees. Volgens eigen zeggen wilde het NRC dit forum gebruiken om aan de hand van de lezerservaringen en suggesties van lezers het ePaper te verbeteren. Bij problemen met de ePaper-abonnement dienden abonnees contact op nemen met de klantenservice van het NRC Handelsblad. Voor klachten over de iLiad verwees het NRC haar klanten door naar de fabrikant, iRex. Bij vragen en klachten over het ePaper (anders dan het abonnement) werden abonnees doorverwezen naar het webforum.
Op het forum zijn een aantal opmerkingen met betrekking tot de informatie en service gemaakt:
- Graag een lijst met requirements op een toegankelijke plek, waarin onder meer vermeld staat dat een router vereist is.
- Graag een tijdige mededeling bij incidentele problemen (de krant komt te laat, hele katernen onleesbaar etc.) op een centrale, te voren aangekondigde plek.
- Graag een periodiek overzicht van de bekende problemen (dit overzicht werd op 16 juni 2008 toegezegd, maar is nooit verschenen).
- Het forum zou (read-only) voor iedereen toegankelijk moeten zijn zodat aspirant-kopers kennis kunnen nemen van de ervaringen van gebruikers.
- Anders dan de FAQ suggereert is het niet mogelijk de lettergrootte van de krant aan te passen, inzoomen kan wel.
- De klantenservice van het NRC Handelsblad zou op de hoogte moeten zijn van de beperkingen m.b.t. de verbinding en hierover geen onjuiste informatie moeten verschaffen. Klanten die melden dat zij geen verbinding kunnen krijgen met hotspots, ad-hoc netwerken of bedrijfsnetwerken moeten te horen krijgen dat de iLiad dergelijke verbindingen niet aankan, in plaats van voor niets naar iRex verwezen te worden.
- De bestelpagina zou duidelijk moeten maken dat het ePaper-abonnement van zesdaagse abonnees die een iLiad in combinatie met een ePaper-jaarabonnement kopen beëindigd wordt als men het reguliere abonnement opzegt (dit staat op dit moment alleen in de FAQ).
- Maak in de specificaties en in de handleiding voor de iLiad duidelijk dat de langzaamste gangbare CF kaarten door iRex te snel gevonden worden voor de iLiad en op de lange duur problemen met batterij en scherm kunnen opleveren.
- Een groot aantal forumdeelnemers heeft de indruk dat het forum door het NRC Handelsblad nauwelijks gelezen wordt en voornamelijk als zoethoudertje fungeert.
- iRex negeert tickets, beantwoordt andere vragen dan je gesteld hebt en wijst hulpvragen af indien je laat blijken dat je geen Windows XP op je desktop computer hebt.
Naar aanleiding van klachten van forumgebruikers verscheen op 7 april 2008 op het webforum een mededeling 'NRC leest mee' waarin het NRC Handelsblad aankondigde de forumgebruikers periodiek van de ontwikkelingen op de hoogte te gaan houden. Op 15 mei 2008 kondigde het NRC Handelsblad een tweewekelijkse update aan en beloofde zich actiever te zullen mengen in de discussies op het forum. Eén medewerker heeft dat gedurende 2 weken gedaan.
Op 16 juni 2008 verscheen de eerste update. Deze update was uitermate summier en liet de meeste vragen onbeantwoord. Op commentaar van gebruikers op deze update is niet gereageerd. Deze update werd de aanleiding voor deze wiki die beoogt de problemen en suggesties voor verbetering op een rijtje te zetten, een aanvulling biedt op de informatie die het NRC Handelsblad verschaft en de belangrijkste gebruikerservaringen toegankelijk maakt voor niet-abonnees.
Verdere updates verschenen op 1 juli, 14 juli, 7 augustus, 15 september en 16 oktober.
In maart 2009 heeft een handige abonnee een voor ieder toegankelijke kopie van het gebruikersforum gemaakt, waardoor ook niet-abonnees kennis kunnen nemen van de ervaringen van de forumgebruikers.
Half april 2009 werd de service tijdelijk verbeterd doordat een medewerker van de klantenservice het forum regelmatig bekeek en vragen beantwoordde.
Op 20 oktober 2009 ontdekte een van de forumdeelnemers dat er op de ePaper site een nieuwe FAQ was geplaatst met daarin de opmerking dat het forum 'niet meer actief gemodereerd wordt'. Vermoedelijk betekent dit dat het NRC het forum verder links laat liggen. Sinds half oktober heeft geen van de medewerkers van het NRC zich op het forum laten zien. Privé-berichten aan de medewerkers van het NRC werden niet beantwoord. De link naar het forum op de ePaper stek is verwijdert. Over de nieuwe leveringswijze met ingang van 20 oktober 2009 zijn op het forum geen mededelingen gedaan.
[edit] Overige klachten
[Deze klachten lijken gerelateerd aan de opmaakproblemen van de eerste versie en zijn sinds 25 maart 2009 nauwelijks meer van toepassing]
- tijdstip van verschijnen soms zonder waarschuwing uren later (een enkele keer zelfs dagen)
- vrijdag/zaterdag bijlagen hebben geen index en zijn daardoor slecht toegankelijk
- regelmatig ontbreken er hele pagina's (vooral de voorpagina), een enkele keer ontbreken halve of hele bijlagen
[edit] Externe links
- NRC Handelsblad ePaper webshop en webforum
- iRex Technologies ePaper website
- openbaar gemaakt NRC ePaper forum
- NRC Handelsblad lezen op je Kindle
[edit] User experiences
- Marc van der Chijs in English
- Arno Wouters in Dutch and a summary in English Arno also wrote most of this page!
- Frank Jansen in Dutch, with comments
- Raymond Snijders in Dutch
- several users in one thread on the Mobileread forum